Werkwijze
Hooronderzoek
Moet u in een gesprek steeds vaker navragen wat er gezegd wordt? Wordt een gesprek lastig wanneer u het onderwerp niet mee krijgt of wanneer u in groter gezelschap bent? Moet uw radio of tv de laatste tijd steeds wat harder? Kunt u uw collega’s slechter verstaan tijdens vergadering?
Heeft u twijfels over uw gehoor maak dan een afspraak voor een uitgebreid hooronderzoek.
Tijdens het uitgebreide hooronderzoek, testen wij uw gehoor middels lucht- en beengeleiding en spraakverstaanbaarheid in een geluidsarme cabine.
Ook meten wij de bewegelijkheid en werking van uw trommelvlies met een tympanometer en maken wij foto’s van uw gehoorgang/trommelvlies. Samen met een uitgebreide intake, uitleg over de resultaten en advies over de bestaande mogelijkheden zijn wij hier ongeveer 1,5 uur mee bezig.
Afhankelijk van uw klachten kan het bovenstaande hooronderzoek worden uitgebreid met het meten van uw onaangename luidheidsgrens (hyperacusis) of een nauwkeurige bepaling van de toonhoogte en luidheid van uw tinnitus.
Uiteraard kunt u ook bij ons terecht wanneer u al een recept heeft van een KNO arts of audiologisch centrum. Wij adviseren u graag aan de hand van uw audiogram welk hoortoestel het beste bij uw gehoorverlies past.
Afspraak maken voor een uitgebreid hooronderzoek
Het is wel verstandig om een afspraak te maken voor het uitgebreide hooronderzoek, aangezien wij hiervoor 1,5 uur reserveren.
Hoortoestel advies / proef hoortoestel starten
Samen met u bekijken we welke hooroplossing het beste past bij uw gehoorverlies en ook rekening houdend met uw wensen.
Tijdens de proefperiode van 2 maanden kunt u wennen aan de hoortoestellen en eventueel verschillende merken / uitvoeringen naast elkaar proberen, om zo zelf te ervaren welk hoortoestel het prettigste klinkt en comfortabel zit en beste bij u past.
Aanpassen hoortoestel
Wanneer wij het hoortoestel binnen hebben gekregen maken wij een aanpas afspraak met u.
Tijdens deze afspraak zullen we het hoortoestel naar uw gehoorverlies instellen, speechmappen (hiermee meten we exact de versterking van het hoortoestel in combinatie met uw eigen oor) en geven wij u advies over hoe u het hoortoestel in de praktijk dient te gebruiken.
Wanneer u de hoortoestellen op uw oren heeft zult u vaak erg moeten wennen aan de geluiden die u nu weer verneemt.
In de praktijk zult u weer moeten wennen aan de ‘nieuwe’ geluiden, dan u gewend bent, zoals uw eigen stem en de stemmen van anderen en deze nu anders klinken. Wennen aan hoortoestellen is een soort leerproces, wennen aan allerlei geluiden die u al vaak jaren kwijt was die u doormiddel van hoortoestel weer terug worden gegeven.
Controles
Tijdens uw proefperiode zullen wij verschillende controle afspraken met u inplannen om zo samen te bekijken wat uw ervaringen zijn in de praktijk. En ook om zo uw hoortoestel(len) zo optimaal mogelijk bij te stellen aan de hand van uw bevindingen.
Wanneer u meer gewend bent aan het hoortoestel, kunnen wij samen met u bekijken welk hoortoestel u graag naast het huidige hoortoestel wilt uitproberen. Om zo het beste te vergelijken en te ervaren welk hoortoestel voor u het meest geschikt is.
Eindcontrole/afronden van proefperiode
Tijdens deze eindcontrole bepaald u welk hoortoestel u wilt kopen en zal er nog een test plaats vinden.
Wel of geen vergoeding van uw zorgverzekering
Wilt u zelf bepalen welk hoortoestel u wilt kopen of kiest u voor een hoortoestel via het zorgverzekeringssysteem? Beide kan bij ons! U kunt tijdens de proefperiode de nieuwste technieken ervaren of ervoor kiezen om een oudere techniek te ervaren en een vergoeding via uw zorgverzekering te krijgen.
Wij zijn van mening dat het belangrijk is om keuzevrijheid te hebben in de verschillende hoortoestellen, u kunt bij ons zelf bepalen wat u wilt en beste bij u past.
De mate van uw gehoorverlies is bepalend of u in aanmerking komt voor een vergoeding van uw zorgverzekering. U ontvangt een vergoeding bij een gehoorverlies van 35 dB per oor. Echter is uw soort polis en zorgverzekeraar doorslaggevend voor de hoogte van uw vergoeding. Wij hebben geen prijsafspraken gemaakt met de zorgverzekeringen, ondanks dat wij geen contracten hebben ontvangt u wel een vergoeding via uw zorgverzekering. U dient zelf de factuur in bij uw zorgverzekering en bij een akkoord wordt de vergoeding aan u overgemaakt.
Uiteraard is het ook mogelijk het hoortoestel zelf aan te schaffen. Zelf kopen = zelf bepalen en keuzevrijheid.
Komt u gerust binnen voor een vrijblijvend advies, wij informeren u graag over de verschillende hoortoestellen en hulpmiddelen. Voor een hoortest is het verstandig om een afspraak te maken.